Onze tools

Zelf aan de slag met gezond leven in een gezonde omgeving?

Recente publicaties

De laatste bevindingen uit de wetenschap

Waarom dit netwerk?

Hart- en vaatziekten zorgen voor de grootste ziektelast in Nederland. Hierin bestaan ook grote sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Deze ziektelast is voor een belangrijk deel te voorkomen door het bevorderen van een gezonde leefstijl, zoals bijvoorbeeld via een gezond voedingspatroon, niet roken en voldoende bewegen. Inzetten op individuele gedragsverandering is echter niet voldoende effectief. Er is daarom toenemende aandacht voor de leefomgeving die het makkelijk of moeilijk kan maken om een gezonde leefstijl aan te leren en vol te houden. 

Echter, het gezonder maken van de leefomgeving is niet eenvoudig, omdat deze omgeving ook weer onderdeel is van een breder systeem van bijvoorbeeld sociale, economische en politieke factoren. De toepassing van systeemdenken zorgt voor een betere grip op deze complexe werkelijkheid en het vinden van mogelijke manieren (aangrijpingspunten) om deze gezonder te maken. Er is momenteel echter een versnippering van de kennis over systeemdenken tussen verschillende wetenschappelijke disciplines en er is substantiële vertraging tussen wetenschappelijke inzichten en de praktische toepassing ervan – wat we hier aanduiden als ‘systeemdoen’. 

Met dit kennisnetwerk gaan wij de krachten bundelen rondom systeemdenken en -doen, door mensen uit verschillende sectoren die nodig zijn voor een gezondere samenleving te verbinden: onderzoek, zorg, overheid en andere maatschappelijke organisaties. Hiermee willen we de transitie naar een gezonde leefomgeving ondersteunen.

Wie zijn wij?

Het Landelijk Netwerk Gezond Leven in een Gezonde Omgeving is in samenwerking met de Hartstichting opgericht door de consortia LIKE, BENEFIT en SUPREME NUDGE. Alledrie zijn onderzoeksconsortia die unieke expertise hebben opgedaan over:

  1. het inbedden van leefstijlinterventies in complexe systemen, en
  2. het veranderen van systemen die onderliggend zijn aan het leefstijlgedrag.

Binnen dit landelijk netwerk willen we deze expertise verspreiden en verankeren onder onderzoekers, praktijkprofessionals en beleidsmakers. Deze expertise bundelen wij in de vorm van twee toolboxen; een toolbox voor praktijkprofessionals en beleidsmakers en een toolbox voor onderzoekers. Momenteel wordt het netwerk geleid door Dr. Wilma Waterlander (Amsterdam UMC) en haar team. 

Onze missie

Onze missie is om systeemdenken en – doen op de kaart te zetten en hiermee effectief een gezonde samenleving te bevorderen. Deze missie is gedreven door de overtuiging dat het realiseren van een (veer)krachtige publieke gezondheid vraagt om de inzet van systeem- en transitie-denken. We zien namelijk verschillende factoren binnen het huidige systeem, zoals prioritering van commerciële belangen boven gezondheidsbelangen, die dit doel belemmeren.

Onze visie

"Ons doel is het ontwikkelen en faciliteren van een kennisnetwerk voor systeemdenken en -doen voor een gezonde samenleving."

We willen meer doen met wat we al weten over wat een samenleving gezond maakt. Door verschillende wetenschappelijke disciplines aan elkaar te verbinden en deze te voeden met ervaring vanuit verschillende maatschappelijke organisaties (en vice versa); beogen netwerkleden een transitie aan te jagen richting een samenleving waar gezondheid een kernwaarde is, toegankelijk en haalbaar voor iedereen.