Tweede bijeenkomst Landelijk Kennisnetwerk Systeemdenken voor een Gezonde Samenleving

Categorie:

Op donderdagmiddag 6 juni werd met succes de tweede bijeenkomst van het Landelijk Kennisnetwerk Systeemdenken voor een Gezonde Samenleving georganiseerd. In het OBA Congres Oosterdok kwam een diverse groep systeemveranderaars samen om te spreken over transitietheorie en het evalueren van gezondheidsprogramma’s via een systemische bril.

Keynote: De transitie naar een gezonde leefomgeving.

Na een korte introductie door dr. Wilma Waterlander werd er een lezing gegeven door Lucas Simons (NewForesights) en Natascha Kooiman (Transitiecoalitie Voedsel). Nadat beide sprekers zichzelf hadden voorgesteld nam Lucas Simons de deelnemers mee in de wereld van transitie denken. Met name: wat zijn complexe problemen en hoe kan de transitietheorie helpen om systeemverandering te brengen? Er werd uitgelegd welke randvoorwaarden nodig zijn om de transitie in stand te houden en welke fases de transitietheorie kent. Hierna gaf Natascha Kooiman een kijkje in de praktijk, namelijk de toepassing van de transitietheorie bij de eiwittransitie. Het belang van deze transitie werd uitgelegd en hoe de transitietheorie als basis wordt gebruikt om een strategie te bepalen en activiteiten uit te voeren.

Het tweede deel van het programma bestond uit break-out sessies:

  1. Toepassen van de transitietheorie (door Lucas Simons & Natascha Kooiman)
  2. Evaluatie van gezondheidsprogramma's via een systemische bril (door Marleen Bekker, WUR)

Deelnemers kregen de gelegenheid om te kiezen welke sessie ze wilden volgen.

Break-out sessie ‘Toepassen van de transitietheorie’

Het doel van deze sessie was de kennis uit de keynote toe te passen in de praktijk. De deelnemers van deze break-out werden aangemoedigd om in kleine groepjes na te denken over de huidige voedselstraatbeeld en in welke fase van het transitieproces wij momenteel zitten. Ook werd er nagedacht over hoe verschillende stakeholders gezamenlijk aan een transitieroutekaart kunnen werken en hoe de organisaties van deelnemers daarin betrokken kunnen worden.

Break-out sessie ‘Evaluatie van gezondheidsprogramma's via een systemische bril’

Tijdens deze sessie werd het probleem aangekaart dat bij evaluatieonderzoek het meest wordt gefocust op effectiviteit (impact op gezondheid) van gezondheidsprogramma's. Omdat er veel verschillende factoren van invloed zijn kunnen we niet vanuit een monodisciplinaire aanpak denken. Deze manier van evalueren moet dus via een systeemaanpak veranderd worden. Doel voor de toekomstig is om een symposium/dag organiseren over dit thema.

Afsluiting

De bijeenkomst werd plenair afgesloten, waarna de deelnemers de gelegenheid hadden verder met elkaar in gesprek te gaan en ideeën uit te wisselen tijdens een borrel.